fredag 6 augusti 2010

Hamburgare att dö för

Idag gjorde vi hamburgare från Fredrik Zäll´s kokbok Lyxlagat på Grillen. I kokboken finns även ett dryck och låt tipps till varje recept. Så nu har vi även lagt in alla låtarna på spotify så nu har vi en riktig skön låtlista nu när vi lagar mat. Men tillbaka till burgarna. Riktigt goda och såsen var super. Andreas brukar inte ta av salsorna här hemma men den här var god tyckte han. Även om han blanda sin med majonnäs. Så här kommer recepten !

Vi använde oss av hamburgerform Andreas fick när han fyllde år. Riktigt bra var den.
Bacon!

Smaskig BBQ-sås med whisky


Rökiga Hamburgare med BBQ-sås

BBQ-såsen
1/2 gul lök
1 burk körsbärstomater
2 msk rökig whisky
2 msk muscovadosocker (jag använde mörkt socker)
salt och svartpeppar

Burgarna
1 msk liquid smoke
2 msk vatten
1msk ströbröd
1 röd chili
400 g nymald nötfärs
1/2dl hackad bladpersilja
salt och cayennepeppar
4 eller 8 skivor lantbröd
Tillbehör
sallad, tomat, gurka, lök, ost, bacon och majonnäs

Fixa klart BBQ-såsen först. Riv löken och blanda den med körsbärstomaterna, whiskyn och sockret. Koka upp det hela och mosa tomaterna lätt med en träslev. Låt puttra i 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Häll sedan över såsen i en skål och låt den svalna. Tänd grillen, Blanda liquid smoke med vatten och rör ner ströbrödet. Låt svälla något. Dela och kärna ur den röda chilin. Hacka den finfint. Blanda färsen med chilin, ströbrödsmixen och den finhackade persiljan. Smaka av med salt och cayennepeppar. Fukta händerna med lite vatten och forma smeten till fyra fina, stora hamburgare. Torka av grillgallret och olja in det lätt. Grilla burgarna i några minuter på varje sida till önskat resultat. Grilla även brödet och servera burgarna med mängder av tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar