söndag 14 mars 2010

Veckans Recept


Gratinerad Löksoppa
Ingredienser
3 st stora gula lökar, tunt skivade

2 st potatisar, i tunna skivor
2 st vitlöksklyftor skivade
0.5 dl olivolja
25 g smör
1 nypa socker
1 st lagerblad
1 tärning hönsbuljong
2 dl torrt vitt
salt
nymalen peppar
några blad färsk timjan
4 skivor rostat vitt bröd
200g riven Gruyère- eller lagrad Grevéost

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör. Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan.Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i bröd och täck med massor av ost. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun. Garnera med lite timjan och eventuellt lagerblad. Servera genast

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar