lördag 1 januari 2011

Nyår 2010

Igår så var det ju som sagt dags att tacka adjö till 2010 och fira in det nya. Vi bjöd över Maria och Tony på 3 rätters middag. Så Juno skulle få en lugn hemmakväll. Väldigt trött var hon tösen hela kvällen. Med facit i hand så tycker jag nog att maten vart riktigt bra. Ska äta rester idag då det vart över. Så idag blir det två rätters. Kvällen vart väldigt trevlig med god mat och dryck och ett riktigt trevligt sällskap. Tack så mycket Tony och Maria. Årets meny vart:


Avokadosoppa med räkor

Smördegsinbakad Lax medpressad potatis och fluffigsås

Lakritspannacotta med Hallon

Jag i mina nya nyårs kläder

Avokadosoppa med räkor

3st avokados

1dl kesella

3msk citronsaft

1l hönsbuljong

Salt & peppar

Räkor till garnering

Skala räkorna. Klyv och kärna ur avokadofrukterna. Gröp ur fruktköttet och mosa det med en gaffel eller mixerstav. Blanda moset med kesella och citron så att det inte mörknar. Värm buljongen och vispa ner i avokadomoset. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.
Häll upp soppan i tallrikar och garnera med räkor. Servera omedelbart.

Smördegsinbakad Lax med pressad potatis och fluffigsås

1paket smördeg

1kg Lax

250g färskost med smak av örter

Rosmarin

Timjan

Vallmofrön

1ägg

Kavala ut smördegen. Lägg laxen på mitten. Bred över färskosten på laxen. Strö över färsk timjan och rosmarin. Vik över smördegen och nyp i hopp kanterna. Pensla med ägg och strö över vallmofrön och rosmarin. Kör i ugnen 25-30min i 200grader. Servera med pressad potatis och sallad och fluffigsås.

Fluffig sås
6-8 portioner
1 brk röd stenbitsrom
1 påse hollandaise sås
1 tsk fransk senap
1 ½dl grädde
1 ½dl gräddfil
½ dl hackad dill

Gör hollandaise såsen. Låt den kallna. Vispa grädden. Blanda kall sås, senap, gräddfil och dill.
Vänd ner den vispade grädden. Smaka av med salt och peppar. Rör ner romen.

Lakritspannacotta med hallon

1,5st gelatinblad

4dl Grädde

1msk Lakritspulver

2,5msk socker

Hallon

Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädde, lakritspulver och socker. Dra kastrullen från plattan. Lyft upp gelatinet ur vattnet, lägg det i den varma grädden och rör om. Låt svalna. Fördela lakritspulver i botten av glasen. Häll upp pannacottan i glasen. Ställ dem i kylen i ca 3 timmar. Garnera pannacottan med hallon.

1 kommentar: