Igår så var det ju som sagt dags att tacka adjö till 2010 och fira in det nya. Vi bjöd över Maria och Tony på 3 rätters middag. Så Juno skulle få en lugn hemmakväll. Väldigt trött var hon tösen hela kvällen. Med facit i hand så tycker jag nog att maten vart riktigt bra. Ska äta rester idag då det vart över. Så idag blir det två rätters. Kvällen vart väldigt trevlig med god mat och dryck och ett riktigt trevligt sällskap. Tack så mycket Tony och Maria. Årets meny vart:
Avokadosoppa med räkor
Smördegsinbakad Lax medpressad potatis och fluffigsås
Lakritspannacotta med Hallon
Jag i mina nya nyårs kläder
Avokadosoppa med räkor
3st avokados
1dl kesella
3msk citronsaft
1l hönsbuljong
Salt & peppar
Räkor till garnering
Skala räkorna. Klyv och kärna ur avokadofrukterna. Gröp ur fruktköttet och mosa det med en gaffel eller mixerstav. Blanda moset med kesella och citron så att det inte mörknar. Värm buljongen och vispa ner i avokadomoset. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.
Häll upp soppan i tallrikar och garnera med räkor. Servera omedelbart.
Smördegsinbakad Lax med pressad potatis och fluffigsås
1paket smördeg
1kg Lax
250g färskost med smak av örter
Rosmarin
Timjan
Vallmofrön
1ägg
Kavala ut smördegen. Lägg laxen på mitten. Bred över färskosten på laxen. Strö över färsk timjan och rosmarin. Vik över smördegen och nyp i hopp kanterna. Pensla med ägg och strö över vallmofrön och rosmarin. Kör i ugnen 25-30min i 200grader. Servera med pressad potatis och sallad och fluffigsås.
6-8 portioner
1 brk röd stenbitsrom
1 påse hollandaise sås
1 tsk fransk senap
1 ½dl grädde
1 ½dl gräddfil
½ dl hackad dill
Gör hollandaise såsen. Låt den kallna. Vispa grädden. Blanda kall sås, senap, gräddfil och dill.
Vänd ner den vispade grädden. Smaka av med salt och peppar. Rör ner romen.
Lakritspannacotta med hallon
1,5st gelatinblad
4dl Grädde
1msk Lakritspulver
2,5msk socker
Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädde, lakritspulver och socker. Dra kastrullen från plattan. Lyft upp gelatinet ur vattnet, lägg det i den varma grädden och rör om. Låt svalna. Fördela lakritspulver i botten av glasen. Häll upp pannacottan i glasen. Ställ dem i kylen i ca 3 timmar. Garnera pannacottan med hallon.
Snygg klänning!
SvaraRadera