Igår var vi vid Anundshög och spana. Andreas har sagt att han vill dit ända sen vi träffades. Nu 8år senare kom vi dit. Sen efter så passa vi även på att fika på caféet som ligger där. När vi hade tröttnat på att vara kulturella åkte vi till skultunna och köpte lite skålar på outlet. Nu kommer lite fakta och bilder.
Anundshög är Sveriges största gravhög. Den är 9 meter hög och har en diameter på 64 meter. Anundshög är från tiden 900-talet e.Kr. Högen är byggd på ett bottenlager av lera. På lerlagret har den döde bränts. Resterna har sedan täckts med ett röse av stenar, som täcktes med grästorvor och jord. Många människor deltog i arbetet med att bygga Sveriges största gravhög.
Folkvid var en storman i Badelunda i början av 1000-talet. Han bekostade vägen förbi Anundshög och markerade den med en rad resta stenar. Folkvid betalade även den märkliga runstenen för att för all framtid berätta om sina söner, sin väg och sig själv.
En skeppssättning består av resta stenar i form av ett skepp. Vid Anundshög finns fem skeppssättningar placerade i närheten av högen. Inget annat fornlämningsområde i Sverige har fem skeppssättningar. Det är en typisk nordisk fornlämning. Troligen ansågs skeppssättningarna hedniska och stenarna vältes omkull när kristendomen växte fram. Fyra av skeppssättningarna har restaurerats. Den största är 53 meter lång och 16 meter bred.
Labyrinter är ovanliga fornlämningar som man oftast hittar i kusttrakterna. I Västmanland finns två förhistoriska labyrinter. Det var ett precisionsarbete att lägga en labyrint. 2-3000 stenar lades på rätt plats, så att denna labyrint fick sin jämna och täta form.
Man vet inte varför man byggde labyrinten, men man kan gissa att den har samband med olika vårriter. Kanske placerades en flicka mitt i labyrinten. En pojke som följde gången in till mitten skulle befria henne. Från sen tid vet man att det inte var tillåtet för pojken att röra stenarna. Då fick någon annan försöka.
Vi uppe på högen
Dyrt fika
Skultuna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar