tisdag 23 februari 2010

Brödbak

Som sagt i söndag så baka vi bröd. Det vart bagels inte så svårt som vi trodde. Gott vart det också. Så nu har vi frysen full av bagels. Ska bli gott i helgen. Här kommer i alla fal receptet.


Bagel
25 gram jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung
14 dl vetemjöl special
vatten, till kokning
1 st äggvita, till pensling


Tillagning:
Ca 12 styckenVärm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl i ca 5 minuter med maskin. Det skall vara en ganska kompakt deg. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar. Forma varje degbit till en bulle och stick fingret rakt genom den och svingar den runt fingret tills en rund bagel har formats.
Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i kylen över natten.
Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar i taget i vattnet. De skall koka ca 2 minuter på varje sida. Tag ur dem och låt dem torka på en kökshandduk. När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en uppvispad äggvita.
Grädda i ca 25 minuter i 220 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar