onsdag 29 april 2009

TEMA-vecka

Tema-vecka: Film
Juno (2007) (komedi)
Ja jag vet att jag har berätta om den här filmen flera gånger. Men den är så bra! Diablo Coudy har gjort ett jäkla bra jobb med manuset. Hon har skappat sådana karaktärer som man inte kan göra annat än älska. Jag kommer tjata om den här filmen tills alla har sett den. Så för er som inte vet vad den handlar om här kommer handlingen:


Juno MacGruff är en självsäker och frisspråkig tonårstjej som lägger ribban där den ska ligga med sin nonchalanta coolhet och sin självklara attityd. Följ med henne på hennes emotionella niomånadersäventyr in i vuxenvärlden. Juno är snabbtänkt och unik, och vägrar dansa efter någon annans pipa, förutom The Stooges förståss, men under den tuffa ytan finns också en helt vanlig tonårstjej som försöker förstå hur allting funkar egentligen.

Medans de flesta tjejerna på Dancing elk High school uppdaterar sin MySpace- sida eller shoppar kör Juno sitt eget race. Och förvandlar en valig tristeftermiddag till den totala motsatsen genom att bestämma sig för att ha sex med den charmigt anspråkslöse Bleeker. När det sedan resulterar i en oplanerad graviditet kommer hon och bästa vännen Leah på en plan som går ut på att hitta den perfekta föräldraparet åt Junos ofödda barn, genom att leta i Gula tidningen. De fastnar för Mark och Vanessa Loring, ett förortspar som längtar efter att adoptera sitt första barn. Lyckligtvis har Juno stöd från sin pappa och styvmor.


Efter att den första choken lagt sig och de inser att deras dotter varit sexuellt aktiv med den osannolikt ”virile” Bleeker går familjen ihop tillsammans för att stödja Juno. Pappa Mac följer med Juno till de tänkbara adoptivföräldrarna för att försäkra sig om att de inte är ett par knassbollar medans styvmodern Bren förser Juno med känslomässigt stöd medans hon slåss mot omgivningens fördomar mot tonårsmammor.


Men ju närmare Juno kommer den stora dagen börjar sprikorna att synas i Mark och Vanessas till synes idylliska liv. Medans höst blir till vinter och vinter blir till vår växer Juno inte bara kroppsligen utan också intellektuellt, och Juno tacklar sina problem rakt framifrån och demonstrerar en ungdomlig energi som är både smart och oväntad.


Den här filmen har vunnit en Oskar för bästa manus( 2007) fast jag menar att den borde fått fler då den var nominerad till 3st Ellen Page borde fått den för bästa kvinnliga huvudroll. I filmen hitta vi även skådespelarna Michael Cera som Paulie Bleeker känd från super sugen, Jennifer Garner som Vanessa Loring känd från serien Alias, J.K. Simmons som Junos pappa känd från serien Oz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar