tisdag 17 februari 2009

TEMA-vecka

Tema-vecka: Böcker

En sista bön av Richard Montanari
En Rosenkrans är en bön till jungfru Maria, en betraktelse över fem himmelska hemligheter med hjälp av ett så kallat radband av bönepärlor - i En sista bön är hemligheterna makabra mord som sätter Philadelphiapolisen på svåra prov. Ett mord för varje bön...


I ett övergivet hus i Philadelphias utkanter hittas en mördad ung flicka. Mordet sänder kalla kårar efter ryggraden på de mest förhärdade polismännen. Flickan är skändad och placerad så som hon bad en bön med sammanförda händer, som också håller ett radband av bönepärlor. De nyblivna poliskompanjonerna Jessica Balzano och Kevin Byrne, Philadelphiapolisens motsvarighet till "Skönheten och Odjuret", kopplas in på fallet och det dröjer inte länge förrän en ny flicka hittas och de inser att de har en religiöst utstuderad seriemördare att tas med. Det hela blir naturligtvis en kamp mot klockan för att hindra att fler mord begås, en jakt som är otäckt spännande och skickligt uppbyggd av Richard Montanari, som här introducerar de båda poliserna Balzano och Byrne. Det är en bekantskap som ger mersmak och Montanari lyckas väcka nytt liv i beprövade deckargrepp, där det klassiska "radarparet" är ett. Introduktionen av Byrne och Balzano håller riktigt hög klass. Hjältar med både hjärta och hjärna och såväl ljusa som mörka sidor.

Richard Montanari skriver på ett sånt otroligt bra sätt att jag kan fastna i timmar i böckerna och även om man redan i början kan gissa vem mördaren är i hans böcker så slutar det med att han kastar om allt i en enda stor twist så man tappar hakan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar