Lammfärskebab
Spett / 4 pers
500g lammfärs
2st rivna vitlöksklyftor
½ Gul lök
½ tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk Sumac ( jag tog rev skalet och saften från en citron och lite salt)
1 ½ tsk Salt
Nymald svartpeppar efter smak
Röd Kebabsås
2st pressade vitlöksklyftor
½ Gul lök
3msk olivolja
3msk tomatpuré
1 tsk harissa ( jag tog 1 ½ tsk samal olek + chilipulver + malen koriander)
500g krossade tomater
1msk rödvinsvinäger
1tsk socker
Salt nymald svartpeppar
Vit kebabsås
1dl majonnäs
2dl gräddfil
2st rivna vitlöksklyftor
2-3 msk hakad färsk koriander
Salt efter smak
Sallad
2skivande tomater
½ skivad rödlök
½ skalad och urkärnad skivad gurka
2msk olivolja
1msk rödvinsvinäger
½ tsk sumac (pressad citron)
Salt
Blanda sakerna till kebaben. Forma till biffar. Lägg i kylen och vila i 30min.
Hacka och riv vitlöken till den röda såsen och bryn lätt utan färg i olja i en kastrull. Rör ner harissa och tomatpurén. Fräs en stund. Häll på krossade tomaterna och vinägern . Puttra i 20 min. smaka av med socker salt och peppar. Mixa slät och låt svalna. Blanda allt till den vita såsen och låt stå kallt minst 30min.
Gör salladen. Stek biffarna ca 4 min runt om. Servera med pitabröd och sallad och såserna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar