torsdag 22 januari 2009

DLE

Tänkte berätta lite om min sjukdom om det är någon som är intresserad …många vet ju om att jag har den men många kanske inte vet vad det är egentligen….. så här kommer det.

DLE är en icke smittsam hudsjukdom, som vanligen uppkommer på nakna hudområden som är utsatta för solljus. Sjukdomen uppkommer i regel i vuxen ålder (20-25 årsåldern) och är vanligare hos kvinnor.
Utslagen är enstaka eller flera, ibland en eller flera cm stora och sitter oftast i ansiktet eller på öronen, men även på andra ställen på kroppen. Man ser röda, väl avgränsade, torra fjällande fläckar, som ofta långsamt tilltar i storlek. Mer utbredda former av DLE förekommer ibland. Läkningen sker från fläckarnas centrum där huden blir blek, tunn och ärrvandlad, samtidigt som ibland nya utslag uppkommer och växer till i kantområdena. Ibland kan utslagen också komma i hårbotten och påverkar då hårväxten i själva det angripna området.
Den egentliga orsaken till sjukdomen är okänd. Sjukdomen har inget samband med allergi. Sol framkallar ofta nya utslag, kan försämra de som redan finns och måste undvikas.

Cirka 50% blir sämre av sol. Andra faktorer som ibland kan försämra sjukdomen är stark köld, yttre skador mot huden, insektsbett, stressfaktorer och allmäninfektioner i kroppen av typ influensa.
Hudsjukdomen är godartad men har en tendens att vilja fortgå under många år, med perioder av nya aktiva utslag omväxlande med lugnare viloperioder och läkningstendenser. I aktivt skede sättes så effektiv behandling som möjligt in.
Undvik alltid sol och solarium. Använd solskyddsmedel med hög skyddsfaktor som skyddar mot både kortvågigt (UVB) och långvågigt ultraviolett ljus (UVA). Köp solskyddsmedlen på apotek.
Eftersom nya utslag ofta lämnar ärrliknande rester är det väsentligt att få sjukdomen under kontroll.






1 kommentar:

  1. Jobbigt det där för dig...hoppas det blir bättre. kram

    SvaraRadera